Mėnesio archyvas: 2018 m. liepos mėn.

Veterinarija Vilniuje kalba apie šunų ir kačių odontologines problemas

Veterinarijos klinika pastebi, kad dažniausios problemos su keturkojų dantimis kyla dėl netinkamai nuvalyto arba visai nenuvalyto minkštųjų apnašų sluoksnio. Čia besiveisiančios bakterijos sukelia dantenų uždegimą – gingivitą. Jei problema nesprendžiama laiku, ji stiprėja, plinta ir perauga į periodontitą. Veterinarija Vilniuje ar kitame mieste padės užkirsti kelią ligos plitimui, tačiau daug kas priklauso ir nuo to, ar gyvūnas specialistui parodomas laiku, t. y., ligai neįsisenėjus, svarbų vaidmenį atlieka ir profilaktinė gyvūno dantų priežiūra, už kurią atsakingas pats šeimininkas.

Gana dažna problema, su kuria susiduria tiek šunys, tiek katės – įvairios dantų traumos. Paprastai šiuo atveju gyvūnas susižeidžia dantis, jie nulūžta, atsiveria danties viduje esanti pulpa, sukelianti pulpito ligą. Jei problema pastebima per vėlai, ji gali pereiti į viršutinį periodontitą.

Sunerimti dėl gyvūno sveikatos reikėtų tuomet, jei jaučiate, kad iš augintinio burnos sklinda nemalonus kvapas, gyvūnas jaučia diskomfortą kramtydamas maistą. Paprastai šiuo atveju kalbama apie gingivitą, tačiau gyvūną gali kamuoti ir rimtesnės odontologinės problemos. Jei iš augintinio burnos sklinda prastas kvapas, apžiūrėję dantis matote dantenų patinimą, gali būti, kad gyvūną vargina pulpitas ar periodontitas. Bet kuriuo atveju turėtumėte nieko nelaukti ir parodyti gyvūną veterinarui, kuris įvertins augintinio dantų būklę ir padės parinkti tinkamiausią gydymą.

Kaip rūpintis augintinio dantimis?

Skaityti toliau