Mėnesio archyvas: 2018 m. lapkričio mėn.

Meistrams gyvenimas keisis: vis daugiau mokestinių pakeitimų

Kaip dirba savarankiški Vilniaus meistrai ir kitų miestų, miestelių savarankiški darbuotojai? Iš tiesų, įsivaizduoti tokį procesą kaip nuėjimą į parduotuvę nusipirkti pieno ir kitų produktų galima labai paprastai ir tiksliai. O štai tokios paslaugos kaip meistrų apsilankymas namuose visada yra šiek tiek apgaubti mistika, ir visiškai nenuspėjami. Neaišku, kas ateis, neaišku, ar pasitikėti diagnozėmis, nežinia, ar dirba legaliai, ar išrašys sąskaitą ir pan. Fiziškai dirbami darbai ypač individualiai dar nėra apraizgyti mokesčių, verslo subtilybių, teisės ir pan. apribojimais, čia tebėra sritis, kur karaliauja žmogiškumas ir žmogiškasis ryšys. Tačiau pakeitimai įstatymų projektuose vyksta kasdien. Kas keisis greitu metu?

Naikins patentus: kaip tai atsilieps

Pirmas dalykas, kurį pajaus ne tik Vilniaus meistrai, bet dar labiau ir mažesnių miestelių, regionų meistrai – tai patentų naikinimas. Dabar dirbant pagal patentą (verslo liudijimą) laisvai dirbti ir planuotis savo laiką gali tiek statybininkai, tiek auklės ar auto servisų darbuotojai. Ką tai reikš? Visų pirma, tai reikš, kad savarankiškai dirbantys žmonės nebegalės naudotis šiuo apmokestinimo būdu ir reikės rinktis kitą: darbą pagal individualią veiklą arba kažkokios įmonės kūrimą. Pirmuoju atveju, įmonės kūrimas yra tai, kas labai sudėtinga ir atsiperka tik tiems, kas vykdo daug visko apimančios ir daug pelno nešančios veiklos. Antruoju atveju viskas paprasčiau, tačiau kuo gi ta veikla skirsis nuo patento? Esminis skirtumas – pajamų skaičiavimas. Dirbant su patentu būdavo galima tiesiog išsipirkti leidimą ir dirbti neskaičiuojant, kiek pavyksta užsidirbti per tam tikrą laiką. Antruoju atveju – reikės visada kiekvieną uždirbtą sumą skaičiuoti ir vėliau nuo jos mokėti mokesčius. Regionų gyventojai skirtumą ypatingai pajus ir dėl to, kad regionuose kai kurie mokesčių tarifai buvo mažesni nei tiems, kas dirba sostinėje. Taip pat visų kvitų rinkimas ir pajamų skaičiavimas apsunkins buhalteriją ne vienam meistrui. Tokiu būdu siekiama sumažinti šešėlio.

Skaityti toliau

Kada renginių metu dovanoti gėles?

Sugalvoti, ar po renginio verta dovanoti svečiams miegancios rozes Klaipeda ar kitas gėles, galima pagal tai, kokie atvykę svečiai, kaip jie pasirodė, ir ką jie toliau veiks po renginio. Aptarkime keletą aktualių aspektų.

Į renginį atvyksta labai garbingi svečiai

Vertėtų iš anksto pamąstyti apie geles internetu, jeigu ruošiamasi labai garbių svečių vizitui. Gėlės yra klasikinis aukščiausios pagarbos ženklas, nieko nereikalaujantis, ir tiesiai išreiškiantis tai, apie ką buvo pagalvota ir kam buvo ruoštasi. Tarkime, gal į nedidelį teatrą atvyksta garsiausias režisierius. O galbūt atvyks prezidentė ar meras į kažkokį minėjimą. Kuomet svečiai yra aukštų pareigų, pagal seną paprotį reikia juos sutikti labai garbingai ir ką nors padovanoti. Geriausia – gėles. Tikėtina, kad jie bus tam pasiruošę ir netgi turės deleguotus žmones gėlių priežiūrai.

Renginys, po kurio priimtina dovanoti gėles

Dar geles internetu verta užsisakyti, jeigu rūpinatės svečiais, kurie atvyksta į renginį, po kurio visuomet priimtina dovanoti gėles. Dažniausiai tai bus meno, kultūros renginiai, arba kokie nors reikšmingi apdovanojimai. Tarkime, gal tai koncertas, spektaklis ar panašus renginys, kuriame reikia pasveikinti artistus arba kažkokius nugalėtojus. Tuomet gėlės visuomet yra dovanojamos, nepriklausomai nuo nieko.

Renginyje dalyvauja nežymūs svečiai

Skaityti toliau