Mėnesio archyvas: 2014 m. gegužės mėn.

Žieminės padangos, į ką verta atkreipti dėmesį

Žieminių padangų klasifikacija

ziemines padangosŽieminės padangos gali būti: dygliuotos arba nedygliuotos, ,,minkšto mišinio“ arba ,,kieto mišinio“. Žieminės padangos t.y. dygliuotos padangos garantuoja puikų padangos sukibimą su apledėjusia, slidžia kelio danga. Žiemos metu itin svarbus stabdymo procesas, kuomet slidžiame kelyje, siekiama išvengti susidūrimo. Dygliuotų padangų stabdymo kelias palyginti su nedygliuotomis padangomis yra keliskart trumpesnis. Automobilį su dygliuotomis padangomis šaltuoju metų laiku slidžiuose, apledėjusiuose keliuose ženkliai lengviau suvaldyti posūkiuose. Tačiau nors dygliuotos padangos turi daug privalumų žiemos metu, jų naudojimas jau yra apribotas daugelyje šalių, tokią patirtį siekiama įgyvendinti ir Lietuvoje. Tačiau tai nėra susiję su pačiomis padangomis, nes jų pranašumas žiemą yra tikrai didelis. Tačiau apriboti ar visiškai uždrausti naudojimąsi dygliuotomis padangomis siekiama todėl, kad dygliai, nesant sniego ar ledo, ardo kelio dangą, taip pat kelia didesnį triukšmą nei kitos žieminės padangos. Ir šiuo metu dygliuotos padangos nerekomenduojamos didžiąją dalį važinėjantiems miestuose, kur gerai valomos kelio dangos.

,,Mikšto mišinio“ žieminės padangos, dar kitaip vadinamos ,,Skandinaviško“ tipo padangomis, nes buvo sukurtos kaip alternatyva dygliuotoms padangoms naudoti Skandinavijos šalyse. Šios žieminės padangos nors ir be dyglių, tačiau puikiai sukimba su apledėjusia, snieguota kelio danga ir yra mažiau triukšmingos negu žieminės padangos su dygliais. Tačiau mūsų šalyje, kur žiemos palyginti su šiaurės šalimis gana šiltos, šios padangos atskleidžia savų trūkumų, pavyzdžiui, automobilio nestabilumas, ilgesnis stabdymo kelias.

,,Kieto mišinio“ žieminės padangos yra populiariausios Lietuvoje. Esminiu šių padangų privalumu galima išskirti gerą sukibimą su šlapia asfalto danga, automobilio stabilumą, o kaip trūkumą galima paminėti tai, kad šios padangos nepakankamai gerai sukimba su apledėjusia danga.

Jei kyla daugiau klausimų dėl to, kokias padangas pasirinkti, kurios žieminės tinkamiausios, pravartu pasiskaityti forumus internetinėse erdvėse, kur diskutuojama įvairiais klausimais. Pavyzdžiui, paieškos sistemos laukelyje įrašę ,,ziemines padangos forumas“, pamatysite, kuriuose forumuose diskutuojama apie žiemines padangas. Neretai būtent diskusijose atrandami atsakymai į rūpimus klausimus, forumuose dalijamasi patirtimi, kas taip pat svarbu.

Žieminių padangų kaina

Žieminių padangų kaina prasideda nuo maždaug 120 litų. Tiek mokėsite už pačias paprasčiausias, mažai žinomų gamintojų, mažo skersmens padangas. Tiesa, žieminės padangos internetu kainuos pigiau. Pati paprasčiausia ir mažiausio skersmens padanga internete gali nekainuoti nė šimto litų. Tačiau reikia pridurti, kad tokios pigios padangos netarnaus ilgai. R 14 skersmens padangų kaina prasidės jau nuo 120 litų, o didelio skersmens – R 18 – pigiausios padangos kainuos nuo 280 litų.

Žieminių padangų akcija – daugiau tikėtina šiltuoju metų laiku, nes sezono metu prekybininkai linkę palaikyti aukštesnes kainas ir taikyti mažiau nuolaidų. Pasirinkus internete paiešką ,,žieminės padangos akcija“, tikrai rasite nuolaidas siūlančių prekybininkų ir padangos pigiau kainuos.

Neišgalintys skirti pakankamai pinigų naujoms padangoms įsigyti, perka naudotas padangas. Ar tikslinga naudotos žieminės padangos? Vienareikšmiškai atsakyti sunku. Tokios padangos tikrai bus pigiau, tačiau jos tarnaus vieną, daugiausiai du sezonus, priklauso nuo naudotos padangos būklės. Vargu, ar verta taupyti šiuo aspektu.

Butų nuoma Nidoje

Nida – ne tik Lietuvos, bet ir užsienio turistų pamėgta poilsio vieta. Čia atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai, kurie leidžia dar labiau atsipalaiduoti ir pabėgti nuo rutinos. Taigi, nusprendus ilsėtis Nidoje, gana dažnai iškyla klausimas, kur apsistoti. Vieni mano, kad geriausias pasirinkimas – butų nuoma Nidoje, kiti mano, kad tai kainuoja pernelyg brangiai ir vertėtų ieškotis kitų variantų, taigi, kaip viskas yra iš tikrųjų?

butų nuoma nidojeButų nuoma gali pasiteisinti tuo atveju, kuomet planuojate leisti laiką pajūryje kiek ilgesnį laiką, taigi, tokiu atveju gali būti pernelyg brangu apsistoti svečių namuose. Vis dėlto, nuomojantis tik savaitgaliui, gali būti kiek per brangu, taigi, tenka ieškotis kitokių variantų.

Skaityti toliau

Kokios tvoros yra įrengiamos namo kieme?

Kiemams skirtos tvoros gali būti pačio įvairiausio stiliaus, dizaino, medžiagų ir tikslų. Tvoros paskirtis gali laviruoti nuo saugumo ir privatumo iki estetinio patrauklumo. Kiemo aptvaro tipo pasirinkimas turės įtakos erdvės funkcionalumui. Daugelis tvorų gali apsaugoti nuo saulės spindulių, kitos gali padėti auginamiems augalams augti aukštesniems ir tiesesniems (pavyzdžiui, vynmedžiams). Kai kurių tvorų montavimas yra dekoratyvinis ir funkcionalus – nustatantis ribas aplink kiemą ir tuo pačiu suteikiantis patrauklų centrą. To puikus pavyzdys yra vertikalių strypų tvoros.

tvoros tinklaiMedžiaga, naudojama tvorų gamybai, skiriasi nuo norimos paskirties. Saugumo sumetimais dažnai yra pasirenkamos cinkuoto plieno tinklinės tvoros. Tai išties puikus pasirinkimas, tačiau, jei Jūs trokštate ir vizualaus patrauklumo, šis variantas Jums netiks. Norintys estetinio grožio renkasi medines tvoras, tačiau jos turi vieną labai didelį trūkumą: daug priežiūros, lyginant su kitomis medžiagomis, nes tvorą reikia periodiškai perdažyti ir sutepti gruntu.

Kiemo tvorų gamybos rinkoje neseniai pasirodė ir vinilo tvoros. Tai patrauklus pasirinkimas, siekiantiems ir privatumo ir dekoratyvinių elementų. Tačiau šių tvorų montavimas yra gana sudėtingas procesas.

Sode tvoros gali būti įrengiamos aplink augalų auginimo zonas, tam, kad jie būtų apsaugoti nuo kenkėjų. Jų montavimas yra nesudėtingas. Paprastai naudojamos medžiagos yra plienas arba aliuminis. Sodai, kurie nėra apsodinti estetikos tikslais, gali būti aptveriami tvoros tinklais.

Jums labai pasisekė, jei savo nuosavame name turite baseiną. Nėra nieko geriau už pasiplaukiojimą jame karštą vasaros dieną. Tačiau neaptvertas baseinas gali būti pavojingas Jūsų namiškiams. Aplink reikia montuoti tvorą iš vinilo, aliuminio, plieno ar netgi medžio. Tokios tvoros apsaugos Jūsų mažus vaikus ar gyvūnus nuo įkritimo į baseiną. Dažnai įstatymai netgi reikalauja aptverti baseinus, nes gana dažnas atvejisyra, kai vaikai nuskęsta tiesiog savo namų baseine. Šiam atvejui gali puikiai pasitarnauti ir tvoros tinklai, nes dėl estetinio vaizdo galima juos dažyti įvairiausiomis spalvomis ir tepti specialiais tepalais nuo rūdžių. Tačiau vis dėlto populiariausias pasirinkimas yra horizontalių lentų tvoros ar vartai.

Išvenkite klaidų parduodami savo automobilį

Atėjus pavasario sezonui norime atsinaujinti visomis prasmėmis – atnaujinti garderobą, susitvarkyti namus, o dažnai ir parduoti seną automobilį bei įsigyti naują. Iš pažiūros atrodo, kad parduoti automobilį nėra nieko sunkaus, tačiau ar tikrai? Ne kiekvienas yra susipažinęs su automobilių pardavimo subtilybėmis, todėl dažnai pasitaiko klaidų, kurios trukdo greitai ir už gerą kainą parduoti nebenaudojamą ar atsibodusią transporto priemonę. Neapdairiai pardavinėdami automobilius, galite netekti Jums priklausančių pinigų. Pasidomėkite paprastais patarimais, kurie leis greičiau parduoti Jūsų transporto priemonę:

  1. Nedėkite skelbimų į internetinius pardavimo portalus. Jei automobilis nėra naujas, populiarus ir nepriekaištingos būklės, procesas gali tapti labai ilgas. Automobilių supirkimas – paslauga, kuri padės greitai ir už gerą kainą parduoti net ir nebevažiuojantį automobilį. Be to patogumas ir už Jus sutvarkyti visi pardavimo reikalai, leis atsipalaiduoti ir nepatirti jokio bereikalingo nerimo.
  2. Pateikdami automobilio nuotraukas ar jį demonstruodami supirkėjui, nepamirškite, kad visada yra geriau kruopščiai nuplauti transporto priemonę ir pateikti gražų vaizdą. Potencialiems pirkėjams švarus automobilis visada atrodo patrauklesnis, todėl pasirūpinkite ne tik išoriniu plovimu, bet ir vidiniu – išvalykite saloną, kilimėlius, jei įmanoma – nuvažiuokite į saloną, kur bus pasirūpinta ilgalaikiu salono valymu.
  3. Sutvarkykite gedimus. Tai ženkliai padidins automobilio vertę. Jei gedimų tvarkymas yra per brangus ir nevertas taip pat nesijaudinkite, automobilių supirkimas priima visokius automobilius. Tik nepersistenkite tvarkydami automobilį (nekeiskite ankščiau laiko tepalų ir kita), nes pirkėjai to gali nė nepastebėti.
  4. Pardavinėkite automobilį laiku – geriausia šiltuoju sezonu, o ne žiemą.
  5. Nemeluokite supirkėjams apie savo automobilį, apie netikrus jo privalumus, nes galiausiai jie automobilius vis tiek kruopščiai tikrina ir nustato logišką jo supirkimo kainą.

automobiliu supirkimasNebūkite prisirišę prie seno automobilio, pasinaudokite automobilių supirkimo paslauga ir džiaukitės galimybe ieškoti naujos transporto priemonės.

Pramonės srityse naudojamos tvoros

tvoru gamybaSkirtingai nuo tvorų, naudojamų prie gyvenamųjų pastatų (medinių, dekoratyvinių metalinių), pramonės objektai naudoja visiškai kitokias. Pramoninių sričių vadovai pirmiausia žiūri į funkciją, o tik po to į grožį ar stilių. Kiekvienas objektas turi būti aptveriamas, tam, kad būtų palaikomas klientų ir darbuotojų saugumas bei gaminamų medžiagų, produktų apsauga nuo potencialių vagių. Nors yra daug tvorų rūšių, kuriomis galima tverti objektus, tačiau bendra funkcija – tvirtas dizainas – turi išlikti. Čia yra pateikiamos kelios rūšys populiariausių tvorų, naudojamų pramonės srityse:

  1. Tvoros tinklai. Šių tvorų gamyba susideda iš plieno vielos, montuojamos ant metalinių strypų. Strypai išsidėstę tolokai vienas nuo kito, todėl plieno vielos atrodo kaip tinklas. Tvoros tinklai yra naudojami ne tik pramonės srityse, bet ir parkuose, stovėjimo, sporto, automobilių stovėjimo aikštelėse. Dažnai šios tvoros yra naudojamos ir laikinai vykdant tam tikrus darbus ar lauko koncertų aptvėrimui. Trumpesniam laikui statomi tvoros tinklai nėra giliai montuojami žemėje, o yra statoma tik ant laikinų pamatų.
  2. Segmentinės tvoros. Panašiai kaip ir tvoros tinklus, šias tvoras sudaro stiprūs plieno strypai. Tačiau skirtumas, kad šių tvorų gamyba neatrodo kaip tinklas ir neturi „akių“. Išvaizda – stačiakampių, o atraminiai strypai yra arčiau vienas kito. Tarpai yra mažesni, todėl perlipti per tokią tvorąyra neįmanoma. Jos yra labai tinkamos ne tik pramonės srityse, bet ir zoologijos soduose ar kitose gyvūnų laikyklose. Žmonės dažnai naudoja šias tvoras ir norėdami pažymėti darbo vietos ribas.
  3. Specialios tvoros palaikyti išskirtinam saugumui. Jos yra reikalingos pramonės srityse, kada reikia ypatingai saugoti brangias ir netgi pavojingas medžiagas (pavyzdžiui, chemines medžiagas, tauriuosius metalus). Paprastai tvoros supa sandėlius, kuriose yra talpinamos medžiagos. Tvoros turi būti tvirto metalo, gali būti tinklo tvoros, bet čia turi būti svarbus aukštis. Taip pat dažnas elementas – dygliuota viela tvoros viršuje, metaliniai smailūs strypai. Ypatingais atvejais montuojama elektrinė tvora.